mandag den 24. september 2012

En kylling fra Himmerland og masser af kål


Den anden dag, da vi var ude og handle, fik jeg pludselig øje på en kylling i køledisken, der kom fra Himmerland. Den var jeg jo nødt til at købe!


Sådan en kylling skal da forkæles, så jeg måtte finde på noget godt. Det blev en ret med kylling, citron, krydderier og en bund af kål.

Så her kommer der en opskrift til alle jer, der har rost mine kål-opskrifter :-)







Krydret kylling på kålbund
½ - 1 hvidkål 
snittes i  tynde strimler og lægges i en bradepande dryppet med lidt olivenolie i bunden.

1 kylling (fra Himmerland) lægges ovenpå kålen.
stoppes med:
1 rødløg i både
1 øko citron med skræl i både
3-4 fed hvidløg (trykket med den brede side af kniven, så de er halv-knuste)
(Hvis du har nogle friske krydderurter kan du også putte dem i)
Kyllingen samles med et par kødnåle i rumpen, så fyldet ikke falder ud

Hæld saften fra ½ citron ud over kyllingen og gnid den med en blanding af: groft salt, peber, gurkemeje og stødt chili. Hvis det skal være ekstra godt kan du lægge et par små smørklatter ud over.

Sættes i ovnen i ca. 1½ time ved 160 grader og derefter 20 min ved 210 grader. 

Vi spiste den med cous-cous med citronsaft, mandler og tørrede abrikos strimler.


Det smagte rigtigt lækkert og kyllingen fra Himmerland var saftig og smagfuld. Og meget væsentligt, svandt den næsten ikke under stegning, så den var altså ikke pumpet med vand, som de lidt billigere plejer at være. Tværtimod var der rigeligt med kød til at lave et restemåltid i morgen af. Så sådan en god kylling vil jeg helt sikkert overveje at spendere lidt ekstra på igen en anden gang.




søndag den 23. september 2012

Rent køleskab :-)

Engang i foråret læste jeg et sted, at man skal gøre sit køleskab rent hver uge - alting ud og alle flader vaskes af.

Jeg må indrømme at så ofte får jeg det ikke gjort, nok nærmere en gang om måneden og så er det i mindre etaper. -Når der lige er en tom hylde ryger den en tur i opvaskemaskinen.

Men i dag var køleskabet nærmest tomt, så jeg besluttede at nu skulle det være. Alle hylder i opvaskemaskinen, og hele køleskabet vasket af :-) Faktisk ganske rart at have fået det gjort :-)

Så mangler jeg bare af afrime fryser...

lørdag den 22. september 2012

En evig favorit :-)

Visse retter går man bare aldrig fejl af, lige meget hvor simple de er. En evig favorit hos de fleste, der har prøvet den er denne:

Spaghetti med pølser
Pølser
Pasta (Spaghetti skruer, rør - hvad du lige har)
Løg 
Ketchup

Sæt vand over til pasta (husk at pasta altid skal koges i rigeligt vand).
Hak løget groft og steg det ved middelvarme (i lidt olie). Skær pølserne i ca. 1 cm store stykker. Når løgene er blevet bløde tilsættes pølserne. 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Når pølserne har fået lov at stege lidt skrues ned på meget svag varme og der tilsættes ketchup i en mængde, der passer til mængden af pasta (prøv dig frem). Tilsæt også gerne et lille skvæt vand og lad det små-simre mens pastaen koger.

Når pastaen er kogt blandes det hel sammen og det smager ganske fantastisk, også koldt i madpakken dagen efter.

Denne ret lavede min mor ofte da vi var børn og jeg synes stadig den er lige så fantastisk som dengang - og det tror jeg også min søster gør :-) Og mine egne børn er også vilde med den :-) Den eneste ændring jeg har lavet i forhold til dengang er at jeg altid bruger fuldkornspasta.



tirsdag den 18. september 2012

Det er risengrød....

Nu er det jul igen - eller i hvert fald lige om lidt, og så må man jo godt begynde at glæde sig. Og optimere sin risengrøds-kogekunst!

Min søster skrev den anden dag på facebook at hun ikke kunne finde ud af at lave risengrød. Det plejede jeg heller ikke at kunne. Indtil jeg opdagede at alle de opskrifter jeg brugte, brugte urealistisk få ris. Så her er det mængdeforhold, som jeg har erfaret giver den bedste grød:

Risengrød
1 klat smør
1½ liter sødmælk (det smager altså bare bedst med sødmælk!)
2½ dl ris
Lidt salt

Smelt smørret i en tykbundet gryde og lad det bruse af. Tilsæt mælken lidt efter lidt og bring det i kog. Tilsæt risene og lad det koge op. Læg låg på og skru ned på svag varme. Lad det koge i ca 1 time, hvor du sørger for at røre nogle gange undervejs.
Når grøden er (næsten) færdig tilsættes et drys salt. 
Servér med kanelsukker og smørklat - og man drikker selvfølgelig hvidtøl til :-D

Et lille fif, hvis grøden skal bruges ti lris a'la mande så undlad salten, men kog i stedet grøden med en flækket vanillestang.  

Her i huset er risengrød forresten noget, vi spiser på alle tider af året, også på varme sommerdage - ikke mindst fordi det i flere år har været Marius' livret :-)

mandag den 17. september 2012

Viva Mexico!


Mexikansk mad har jeg hidtil forbundet med med Santa Maria produkterne fra supermarkedet - nachos, salsa, tørre tacoskaller, og en hjemmelavet guacamole. Alt sammen ok engang imellem, men aldrig noget jeg har været helt oppe at ringe over.

Begejstringen var derfor stor da vi, sidst vi var i London på Wahacas såkaldte gadekøkken. Det var mexikansk på en måde jeg aldrig har oplevet i Danmark. Vilkeligt lækkert, friskt og fyldt med smag. Det kan varmt anbefales, hvis nogen kommer den vej forbi!
Find restauranterne her: http://wahaca.co.uk/flash/main.html (hjemmesiden imponerer ikke, men det skal man ikke lade sig snyde af!)

Her i weekenden havde vi inviteret familien til Kaspers fødselsdag og besluttede at menuen skulle være mexikansk, og til vores store glæde opdagede vi at en kok fraWahaca har skrevet en kogebog med mexikansk mad :-) (Og hun har en mere på vej). Egentlig kan vi bedst lide kogebøger i det klassiske papirformat, men da tiden var knap og den skulle købes fra England prøvede vi for første gang at købe en e-bog, og det fungerer faktisk ok.
Den kan købes her: http://www.amazon.co.uk/Mexican-Food-Simple-Thomasina-Miers/dp/0340994975

Vi valgte at lave en lækker Chili con Carne og Black Bean Tostadas. Sidstnævnte var et stort hit (det var førstnævnte for øvrigt også), og jeg vil derfor dele opskriften med jer - også fordi det er endnu et indslag i min mission for at finde gode kødfrie retter. Opskriften her er med mine egne småjusteringer, så altså ikke 100% oprindelig.

Black Bean Tostadas (4-6 personer, eller forret til 12)
ca. 400 g sorte bønner (jeg brugte en dåse sorte og en dåse kidney)
1 stort fed hvidløg
1 skalotteløg (jeg brugte bare almindeligt løg)
saft fra ½ lime
olivenolie
havsalt og sort peber
spidskommen (ikke for meget, hvis du spørger mig....)

Tortillapandekager
Olie

Put halvdelen af bønnerne i en blender, sammen med løg, hvidløg, limesaft og et skvæt olivenolie. Lad det blive en lind masse - hæld evt lidt vand ved, hvis det bliver for tykt. 
Sæt en tykbundet gryde over med lidt olivenolie og hæld massen deri. Bland de resterende bønner i og lad det småkoge i 10 min under omrøring. Krydr med salt, peber og spidskommen.

Fordel den endelige masse på 2 tortillapandekager (det syntes jeg var passende antal) og læg endnu en pandekage over hver. Skær dem i 6-8 trekanter.
Varm en god mængde olie (ca. 1 cm) op på en pande. Olien skal være godt varm før tortilla-bønne-skiverne lægges i. Lad dem stege indtil de er lysebrune på begge sider og spis med det samme. 

Tostadas'erne kan spises som de er eller serveres med guacamole og salsa. Hvis de skal fungere som hovedret ville jeg nok også lave en god salat dertil, fx. med grøn salat, rødløg, skrællet agurk, frisk koriander og limesaft.

Jeg tænkte desværre ikke på at tage billeder, men det må du altså ikke lade dig skræmme af - det her skal smages!


onsdag den 12. september 2012

Æbletid

Så er æblesæsonen startet og Kaspers yndlingsæblejuice kan igen fås i Netto. Jeg mener den koster 11 kr.

Den kan helt sikkert anbefales - det er jo et stort plus at den er væk fra butikken om sommeren og først kan købes igen når æblesæsonen starter og resten af vinteren. Man tror på at den er mere frisk :-)